Shell en Beatrix

BeatrixVandaag door griep aan bed gekluisterd heel wat nieuws voorbij zien komen, waarbij veel aandacht voor het staatsbezoek van koningin Beatrix aan sultanaat Brunei. Brunei? Dat is toch weer zo’n oliestaatje. Wat is toch die zucht naar het ontmoeten van al die despoten? Was ze in 2011 op bezoek in Qatar, volgde in 2012 de Verenigde Arabische Emiraten en Omar en is nu dus Brunei aan de beurt. Sorry, maar raar is het toch wel, vier van deze bezoeken aan alleenheersers door een staatshoofd uit een land, waar het woord democratie zowat met hoofdletters geschreven wordt. Een beetje googlen levert nog een heel ander opmerkelijk feitje op. Al deze staten leven voor het grootste deel van de opbrengst van hun aardolie. Ander feitje is dat de Koninklijke Shell een heel grote vinger in de pap heeft bij deze oliewinningen en in het geval van Oman en Brunei zelfs meer dan 50 procent.

En dan de connectie tussen de Koninklijke Shell en Beatrix. Begin vorig eeuw was Wilhelmina in bezit van 25% van de aandelen van Royal Dutch Shell. Deze RDS was tot stand gekomen in 1907 door een Fusie van diverse bedrijven, waaronder de Bataafse Petroleum Maatschappij, die eigendom was van de Oranjes. In deze tijd is er veel onduidelijkheid en wordt er zeer geheimzinnig gedaan over het kapitaal van de Oranjes. Volgens de huidige wetgeving moet bezit van aandelen van meer dan 5% openbaar worden gemaakt. Aangezien hier niemand van de Oranjes genoemd wordt, is algemeen aangenomen, (wat logisch is) dat de aandelen binnen verschillende mensen in de familie en via stichtingen is verdeeld, om beneden die 5% te blijven. Hoe groot nu precies het kapitaal is, blijft gissen, omdat ook niet bekend is of, en hoeveel aandelen verkocht zijn na Wilhelmina? Dat dit toch een som oplevert tussen de 1 en 5 miljard, afhankelijk van 5% tot 25%, wordt tot op de dag van vandaag ook niet tegengesproken.

Ben ik heel cynisch van geest, als ik ineens een aandeelhoudster op bezoek zie gaan bij haar bedrijven? En dan nog niet eens het gegeven, dat de belastingbetaler opdraait voor de kosten van dit reisje, dat zo’n 2 miljoen bedraagt. Morgen brengt ze trouwens een bezoek aan het hoofdkantoor van Shell in Brunei, iets wat de Sultan ook deed in Nederland bij zijn bezoek in 2011. Vond ik deze reisjes vanmorgen nog zeer dubieus, als wat ik me bedenk, nu waar zou zijn, is het me allemaal een stuk duidelijker. En als het niet mocht kloppen, is er met deze gegevens in ieder geval genoeg stof voor een nieuwe thriller van de hand van Tomas Ross.

21 gedachten over “Shell en Beatrix

 1. Als groot-aandeelhouder moet je je toch regelmatig ter plekke laten informeren over de verrichtingen van het bedrijf ? Als het slecht gaat, doet ze die aandelen zo van de hand zonder enige scrupules………

   • Iets dergelijks ja !!
    Maar voorlopig worden de productie van olie en aanverwante producten in stand gehouden omwille van de hebzucht …
    Er is voldoende groene technologie!!

 2. @Amai: Jawel, maar bezwaar is dat WIJ met z’n allen hiervoor mogen betalen. Heeft u gisteren de nieuwe plannen gehoord over gezondheidszorg (aan oa patienten met psychische klachten) ?

  Schandalig dat dit soort dingen gebeuren in een land waar wel democratie zou zijn…….

   • Beste Jolyce,

    Hoeveel aandelen Beatrix of de Koninklijke familie precies heeft, is volgens mij (na spitten op internet) niet te zeggen. Wat kan worden aangenomen is dat in 1907 de Royal Dutch Shell is opgericht en bij deze fusie o.a. is ingebracht de Bataafse Petroleum Maatschappij, eigendom van de Oranjes. Vanwege deze inbreng kregen ze 25% van Royal Dutch Shell. Waarschijnlijk is deze heden ten dagen verdeeld over diverse personen of stichtingen. Of dit nog steeds 25% is, daar mag men ook naar raden. Moet eerlijk zeggen dat het voor mij ook totaal niet belangrijk is hoe rijk of hoeveel aandelen de Oranjes hebben. Sterker nog, ik wens ze al het beste van de wereld. Wat mijn aanleiding van het stukje was, is mijn constatering dat Beatrix in één jaar tijd bij vier despoten op bezoek gaat en dat toevalligerwijs deze despoten allen komen uit landen, waar Shell een grote speler is. Het zijn puur mijn wenkbrauwen, die omhoog gingen. Daarom mijn conclusie dat, mocht het puur toeval zijn, dan zou ik als Beatrix en BuZa toch een wat slimmere voorlichter/PR/adviseur nemen.

 3. Goed stuk,
  Dat de oranjes belangen hebben in Shell is bekend hoe groot zal altijd geheim blijven, daar heb ik geen probleem mee.
  Waar ik wel een probleem mee heb is hoe veel politici en andere zgn hoogwaardigheid bekleders, en andere koningsgezinden, het belang van Het Koningshuis verdedigen.
  Als zouden zij een voorbeeld functie dan wel voortrekkers rol kunnen vervullen, doet me denken aan de tijd dat er een Nieuw lid voor het IOC voorgesteld diende te worden, de Keuze viel op Willem Alexander omdat hij voor de sport veel zou kunnen betekenen, dit terwijl de sport wereld in Nederland met name door vrijwillige bestuurders in stand word gehouden, en vanaf de basis is dan wel word opgebouwd.

  Inzake de aandelen in Shell verwonderd en verbaasd het mij dat iemand met zo’n grote invloed, zich totaal niet in heeft gespannen voor de mensen in bijvoorbeeld Nigeria die door de Olie winning en de gierigheid van shell nu te maken hebben met allerlei milieu problemen en anders.

  Het zou het koningshuis sieren om de op een onbekende manier verworven rijkdom te verkopen en een deel van het de opbrengst te geven aan landen die nu met de gebakken peren zitten.

  Ja ik ben geen Koningshuis aanhanger waarom niet.
  Omdat ik me niet kan vinden in zaken zoals beschreven in de Mart Courant.
  Al dat geslijm rond een |Koninklijke familie die al genoeg geld hebben en steeds meer krijgen van de staat en daar ook nog eens geen belasting over hoeven te betalen daarnaast veel zaken gedaan krijgen door gunning.
  Bah wat een raar idee.

   • Juistem. Ik heb sowieso wel degelijk problemen met dat hele achterhaalde koningshuis dat nog steeds door een deel van het volk word aanbeden als waren het goden.. Of ze worden als eenschuldige vogeltjes in gouden kooitjes omschreven.. Hun hele fascistische familie geschiedenis (NSDAP, “van Duitsen bloed”, Argentijnse Junta, Hitlerjügend, SS) en het feit dat zij indirect/ direct leveranciers van Hitler waren (via Shell).. Olie handel is gebaad bij oorlog, iets wat zich sinds de jaren ’80 grotendeels dankzij de Amerikanen vooral in die contreien afspeelt waar u over schrijft in dit stuk). En het maakt mij ook wel degelijk uit hoe rijk die gasten zijn aangezien wij belasting betalers hen nog altijd van extra geld voorzien en nonsense als een groene dreak betalen, terwijl ze naar alle waarschijnlijkheid bulken van het bloedgeld. Want dat is het namelijk: bloedgeld. Ongelofelijk dat Nederland dit nog altijd steunt.

 4. Pingback: Willem en onze AAA status

 5. Pingback: Willem gooit alle registers open

 6. Over eventueel bezit van aandelen Shell door de koninklijke familie worden heel vaak zaken beweerd. Echter er wordt nooit een bron vermeld, het blijft bij luchtfietserij. Hier ook weer.

 7. Het kan de oranjes overduidelijk niks schelen wat er in Nigeria (zn 20 jaar) gebeurt, zolang zij hun poen maar krijgen is het niet erg dat er honderden kinderen, vrouwen, mannen en dier en natuur dood gaat oja en het illegaal dumpen van giftig afval in curacao enz enz….Lange leve de oranjes -______-…………………………………………………..

 8. In mijn ogen is dit geen Koninklijke familie want dan doe je zulke dingen niet, zij zijn net als wij inwoners van Nederland en iedereen moet belasting betalen dus zij ook, waarom willen zij steeds meer Waarom? om boven een ander te staan?? Nooit genoeg hebben???En worden die Stichtingen ook gecontroleerd????Waar staat hun geld op de Ned. Bank???Van ons moeten ze altijd alles weten, wij moeten alles opgeven, nu zij dan ook!

 9. Pingback: Effe naar Lelystad geweest vanmorgen.. | voorzieners

 10. Pingback: Shell-Topgangster Ben van B.’ beurde 5,6 miljoen euro in 2015. ‘Shell-inkomsten’ Koningshuis Staatsgeheim. |

 11. Pingback: ‘Biljonair-King Willem’ neemt ander ‘Witwas-accountant’ na “Panama-Papers”. |

 12. Informeer maar eens bij Bilderberg conferenties!
  Ook daar is ze zeer actief!
  Inmiddels is ook (allang!) bekend dat zij geen rechten hebben op een koningklijke states!
  Kijk maar eens op; Pateotv van Johan oldenbarneveld !

 13. Het is niet alleen inkomsten uit investeringen,maar kennis en internationale invloeden die voor meer en meer geld en macht in Europa zorgde.Zatten niet alle Oranjes ergens in Londense topbedrijven.Waarom wordt dit niet eens ECHT UITGEZOCHT?

 14. Pingback: Koning heeft geen ‘Shell-aandelen’, want dan staan op een ander naam. – Volksnieuws uit Amsterdam-Noir

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s